Είναι αλήθεια πως πέρασαν ήδη 15 χρόνια (από το 1999) που χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου – HyperText Transfer Protocol, το γνωστό σε όλους μας HTTP. Από τότε τα πράγματα αλλάζουνε με αλματώδεις ρυθμούς. Έτσι έφτασε και η ώρα να αποχαιρετίσουμε το παλιό και να καλωσορίσουμε το νέο, το HTTP/2.0 !
Αλλά αλήθεια τι ακριβώς κάνει αυτό το πρωτόκολλο; Σε τι μας εξυπηρετεί;
Με δύο λόγια το HTTP είναι το κύριο πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν οι φυλλομετρητές του Παγκοσμίου Ιστού – browsers ( όπως ο Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Safari κτλ) για την μεταφορά των δεδομένων ανάμεσα σε έναν διακομιστή- server και έναν πελάτη- client. Επι της ουσίας, όταν πληκτρολογούμε μια διεύθυνση του Παγκόσμιου Ιστού – URL στον φυλλομετρητή μας, www.saz.gr για παράδειγμα, ουσιαστικά δημιουργούμε ένα HTTP αίτημα στον εξυπηρετητή – Web Server που τον καθοδηγεί να βρει και να μας επιστρέψει την συγκεκριμένη σελίδα. Ωραίο έτσι;
Παρ’ όλα αυτά το HTTP έχει και όρια. Οι μοντέρνες Ιστοσελίδες έχουν πολλές περισσότερες απαιτήσεις από αυτές του 1999 με αποτέλεσμα να καθυστερεί χαρακτηριστικά το άνοιγμα της ιστοσελίδας που ζητήσαμε.
Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα για αναβάθμιση !
Ποιος όμως αποφασίζει για το πρωτόκολλο HTTP;
Η ανάπτυξη του HTTP έγινε υπό την εποπτεία του World Wide Web Consortium και του Internet Engineering Task Force (IETF). Έτσι το IETF αποφάσισε να γίνει το επόμενο βήμα.
Ήδη η Google έχει δημιουργήσει ένα ανοιχτό πρωτόκολλο για την μεταφορά περιεχομένου ιστοσελίδων με το όνομα SPDY (προφέρεται speedy – σπίντι και δεν είναι ακρωνύμιο), το οποίο μειώνει τον χρόνο φόρτωσης των ιστοσελίδων και αυξάνει την ασφάλεια των δεδομένων. Το SPDY δεν αντικαθιστά το HTTP αλλά το βελτιώνει και ήδη βρίσκεται στον Chromium, Mozilla Firefox,Opera, Amazon Silk, Internet Explorer και στον Safari από το 2012.
Έτσι το SPDY αποτέλεσε την βάση για το HTTP/2.0 και οι προγραμματιστές του Chrome συνεργάζονται πλέον με το IETF. Με την ανακοίνωση του HTTP/2.0 η Google θα αποσύρει το SPDY για να ανοίξει τον δρόμο στο HTTP/2.0 .
Τελικά τι αλλάζει με το HTTP/2.0 σε σχέση με το HTTP;
Το πρώτο πράγμα που θα αντιληφθεί άμεσα ο χρήστης είναι πως με το HTTP/2.0 θα φορτώνουν γρηγορότερα οι σελίδες χάρις την δυνατότητα του πρωτοκόλλου να επεξεργάζεται πολλαπλά αιτήματα ταυτόχρονα καθώς και η ασφάλεια θα είναι σαφώς καλύτερη με περισσότερη κρυπτογράφηση.
Αναμένουμε λοιπόν το νέο πρωτόκολλο, το συντομότερο όπως ανακοίνωσε η Google, για να δούμε και στην πράξη πως λειτουργεί. Αν κάποιος προγραμματιστής θέλει να πάρει μια γεύση μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα δοκιμών.
Ένα σχόλιο
Pingback: Υποστήριξη HTTP/2 στον Firefox 36 | Saz.gr